Infosessie ijsbergrekenen voor basisonderwijs


Infosessie ijsbergrekenen voor basisonderwijs

 
14 november 2018 – Gent

MPI Kompas werkte samen met andere basisscholen de methodiek ‘Ijsbergrekenen’ uit met subsidies van de Provincie. De betrokken scholen waren erg enthousiast over de bruikbaarheid van Ijsbergrekenen in het gewoon en buitengewoon onderwijs.

Wil je eens een andere aanpak voor de rekenles op jouw school? Een aanpak die werkt en bovendien gewoon leuk is?  

ijsbergrekenen is leukIn deze infosessie maak je kennis met ‘Ijsbergrekenen’. Na de sessie heb je voldoende info om te beslissen of deze methodiek iets kan betekenen voor je school. 

Ijsbergrekenen vergelijkt het verwerven van wiskundevaardigheden met een ijsberg. Formeel rekenen, zoals het maken van sommen, is slechts het topje van de ijsberg. Onder het wateroppervlak zit het drijfvermogen van de ijsberg. Daar maken de kinderen concreet en actief kennis met rekenbegrippen en -strategieën, ontwikkelen ze getalbegrip in verschillende contexten en uiteenlopende voorstellingswijzen. Als kinderen inzicht  krijgen, symboliseert een abstract model de concrete handelingen. Zo verwerven ze voldoende bagage om naar het formele rekenen over te stappen.

Door voldoende aandacht te besteden aan het drijfvermogen krijgen leerlingen een beter rekeninzicht. Leerkrachten krijgen met deze methodiek handvaten om te ontdekken wat het struikelblok is voor leerlingen met rekenproblemen.  Handvaten ook om hier gericht aan te werken.

En bovenal: door variatie en speels oefenmateriaal is Ijsbergrekenen gewoon leuk om te doen!

Benieuwd of dit ook iets is voor bij jou op school?

Kom dan naar de infosessie op woensdag 14 november 2018 van 9.30u tot 12u in het gebouw van de Provincie aan het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent.

Deze infosessie is reeds volzet.